Suvenir din Dobrogea – Casa din Visina

Am avut ocazia sa cunosc anul acesta oameni minunati si sa invat lucruri noi.

De la primul semn cusut pe etamina si pana la a treia camasa Romaneasca am descoperit frumusetea portului popular si al traditionalului.

Nu am mostenit nimic direct, nici o ie, nici o scoarta, nici o casa la tara. De aceea cos pentru mine si visez sa imi fac o lada de zestre pe care sa o las generatiilor ce vor urma.

Am aflat ca nu sunt singura nascuta la oras care iubeste mostenirea neamului si care vrea sa duca mai departe frumosul autenticului.

Suvenir din Dobrogea m-a invitat pe mine si pe Radu la casa din Visina, Jurilovca, sa invat mai mult despre ce este Dobrogean.

OOO_9598

OOO_9782

OOO_9812

OOO_9782

OOO_9857

Rusticul Dobrogean, in special in Jurilovca, are case albe ca neaua cu ferestre albastre ca cerul. Casele sunt imprejmuite de flori si un aer sarat si placut te linisteste fara nici un efort.

Sentimentul trait cand am intrat in curte a fost coplesitor. Am simtit ca pasesc intr-un basm!

Gardul albastru m-a trimis inapoi la Hobbiton, Noua Zeelanda, mi-a amintit de casutele acelea frumoase si m-a facut sa apreciez si mai mult ceea ce avem.

IMG_8567
Hobbiton, Noua Zeelanda Photo by Radu Niculescu

Interiorul a fost pastrat foarte bine, piesele de mobilier fiind vechi dar foarte bine intretinute. Te face sa te simti comfortabil caci Suvenir din Dobrogea a avut grija sa includa elemente actuale in fiecare camera.

OOO_9409

OOO_9414

OOO_9498

OOO_9503

OOO_9509

OOO_9515

OOO_9522

OOO_9656

OOO_9661

Casa din Jurilovca este expusa la Muzeul Satului din Bucuresti iar fereastra acesteia este cel mai des fotografiata de catre vizitatori. Am apucat sa o vad de doua ori nestiind ca voi vedea o casa identica in Visina.

OOO_2138
Casa de la Muzeul Satului

Este minunat ca exista case traditionale si ca acestea pot fi vizitate in afara celor de la Muzeul Satului. Este important de stiut ca exista astfel de case ce nu au suferit modificari drastice si ca si-au pastrat nota autentica.

Casa din Visina este extraordinara si merita vizitata! Eu am sa ma intorc in curand!

OOO_9645

OOO_9674

OOO_9770

Suvenir din Dobrogea este o persoana minunata ce iubeste autenticul si vrea sa il faca accesibil celor care vor sa il descopere.

Photography by Radu Niculescu.

Advertisements

11 Comments Add yours

 1. lilisumanaru says:

  Cât de frumos! Felicitări suvenirului! Cu primul drum la pescuit, mă voi opri o clipă acolo.

 2. Si chiar vorbeam cu hubby ce mai vizitam si noi cand ajungem la mine acasa. Buna idee!

 3. DinSuflet says:

  Albastrul acestor case are ceva aparte, o vibrație pe care nu pot sa mi-o explic, dar imi este atat de drag si ma opresc de fiecare data cand trec prin Visina si Jurilovca spre pescuit. 🙂
  Este acel albastru pe care mi-l amintesc de pe ferestrele casei bunicii, a camerei unde pe timp de iarna, la gura sobei din lut vopsita in acel albastru, ascultam povesti .
  Am citit, ca semnificatia culorii albastre, este asociata cu calmul, serenitatea si spiritualitatea, si uneori poste reflecta tristete si singuratate.
  Şi da…pot spune ca ce a realizat Suvenir din Dobrogea merita toata admiratia si vom fi onorați sa-i fim oaspeti .
  Cu astfel de oameni, traditiile şi satul dobrogean vor invia.

  1. simonamoon says:

   Daca ar fi mai multi ca ea, care sa pastreze in forma autentica fiecare casa, Dobrogea ar fi mult mai vizitata si apreciata!

   1. DinSuflet says:

    Cu siguranta!
    Dar in condițiile actuale, cand tinerii migreaza spre alte tari de soare pline, iar cei ramasi dispun de posibilitati materiale limitate, mulți dintre ei nu dispun de internet care le-ar da posibilitatea macar de un copy-paste a bijuteriilor prezentate, este normal, desi este un normal-anormal, sa asistam la un abandon a tot ce a insemnat traditional in satul dobrogean.

   2. simonamoon says:

    Eu m-am intors acas adupa 3 ani de munict pe vasele de croaziera! Am vazut Tahiti, Australia, Noua Zeelanda, Sudul Asiei, S.U.A si un pic din Europa si tot acasa am ajuns! Trebuie sa existe vointa si oameni care sa munceasca fara sa astepte ceva material in schimb! Este greu cand pleaca intelectualii si raman frimiturile in urma!

 4. coco says:

  tare as vrea sa o vad si eu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s